KHILAF BEREMOSI TENANG MATANG

KHAMIS – 9 DISEMBER 2021 M ~

Ada yang mengatakan, “kita tidak boleh beremosi” [ dengan kefahaman bermaksud “emosi yang buruk atau negatif”]. Benarkah demikian ?. Jika yang negatif atau buruk, apa saja pun tidak boleh.

Emosi yang baik tidak jadi masalah ! Malah kewujudannya adalah baik dan positif.

Bagi saya, menolak emosi afalah tidak benar !!. Jika menolak emosi, maka bererti kita tidak peka dan tidak matang serta tidak faham tentang pergerakan diri kita sendiri.

Emosi bermula sejak dalam perut ibu lagi. Tapi diperingkat ini ada bahasa tertentu yang dapat tidak difahami. Emosi disini dilihat dengan pergerakan dalam perut.

Ada emosi yang diatur ILAHI. Masa keluar dari perut ibu. Menangis dengan kuat. Ini adalah tangisan normal yang dijadual oleh ILAHI. Ketika ini tidak dijadual lagi dengan bahasa percakapan. Malah tidak memahami bahasa apa pun.

Teman, peneman sejati dalam hidup ini sejak 2002 di Tanah Suci Mekah. Kini telah ada 5 orang ( 2 laki 3 perempuan ) hasil perkongsian bersama. Nikmat anugerah ILAHI.

Teringat semalam, seorang berkata. “Eloklah disebelah di Masjid Uthmani ada Sekolah Agama [Arab] Darul Ulum Al-Muhammadiah”. “Boleh menghafaz al-Quran dan boleh belajar ilmu Arab dan akedemik disekolah”

Ada yang berpandangan begitu. Ramai !! Betul, benarkah begitu ?. Bagaimana jika ada hamba ALLAH SWT yang nak tumpu kepada penghafazan al-Quran saja ? Macamana ?.

Mungkin ada !!

Tinggalkan dulu hal diatas sekejap. Tulisan saya ini akan sambung menyambung terus walau tanpa tajuk khusus.

الحمدلله،, hari ini mengunjungi orang yang paling diminati, “bomoh” doktor di KRK HUSM.

الحمدلله, selayak dengan masalah. Kolesterol 3 bulan “ok”. Kolesterol seminggu “ok”.

Tadi FBS 7.3 jam 7.59 pagi. Jam 8:10 inject insulin 12 unit. Masa jumpa doktor di KRK, rendah ( 3.5 ). Bererti, insulin 12 unit (banyak ) tak sesuai dengan makan khurma 3 biji.

Risau doktor KRK yang merawat, tak benarkan balik, takut jatuh !! “Bagus doktor, terima kasih, saya patuh”.

Lalu makan khurma 4 biji dan gula2 sebiji. Setengah jam kemudian naik RBS kepada 5.7 ( gambar bawah ). Boleh balik dan 2 minggu lagi jumpa doktor di KRK lagi.

ATAS : RBS 6.5 jam 4:43 petang. Jam 6 petang makan “dinner” ; sandwich 2 keping, minum nescafe bercream 1 mug, biskut 4 keping dan khurma 4 biji.

ATAS : RBS 15.4. Jam 9:12 malam. Selepas 5 jam “dinner”. Lalu inject insulin 20 unit. Semuga jam 8 pagi esok FBS 5.0 – 6.0. Result esok !!??

ATAS : Air rebusan halba campur halia. Setiap malam sebelum tidur.

BAWAH : Sebelum masuk KRK pagi tadi.

Dibatang pokok kawasan parking HUSM.

Kelulut hitam.

Ada “sudu” kelulut

Andainya pokok ini hak milik individu / perseorangan tentu ditebang pokok, untuk ambil madu dan sarang kelulut

ATAS : BP dekat waktu tidur. (1) 109/78/54. (2) 108/72/62.

PENGURUSAN PEMBINAAN tempat mengambil wudhu khas untuk perempuan TERTUTUP di MASJID UTHMANIakan dimulakan ” ان شاءالله “

Kepada saudaraku yang ingin berINFAQ, menambah rezeqi dunia dan akhirat bolehlah menggunakan nombor akaun MASJID UTHMANI dibawah.

RHB : 2-53025-0000563-9

Insya ALLAH, dikawasan diatas akan dibina TEMPAT WUDHU PEREMPUAN TERTUTUP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *