BUKAN MISI MUSTAHIL

02 RABI’UL AWWAL 1443 – SABTU – 9 OKTOBER 2021.

Kita semua insan yang lemah. Tidak dibenarkan kita merasa kuat. Rasa kuat itu bererti rasa lebih, rasa cukup, rasa sempurna, dan rasa lengkap serta seumpamanya.

Rasa yang negatif dan buruk itu adalah sifat mazmumah atau tercela dari sisi dan ajaran agama suci kita al-ISLAM.

Merasa kuat, sempurna dan kukuh itu adalah salah dan berdosa. Salah dan berdosa itu adalah dari hukuman ALLAH sebagaimana yang diajar dalam al-Quran.

Namun kita mesti ada keFAHAMan kebergantungan dengan ALLAH SWT. Kukuhkan rasa lemah dan kurang. Bila rasa kehambaan itu muncul maka itulah kekuatan kita.

Dari rasa kehambaan inilah kita mencari kekuatan sebenar dengan ALLAH. Kuat bergantung dengan ALLAH itu adalah suatu kekuatan kita MUSLIM lagi MUKMIN.

Apa saja perancangan dan strategi mesti bergantung dengan ALLAH SWT. Diharap perancangan kita diredhai dan berkebetulan, jadi “muafakat dengan kehendak” ALLAH, seterusnya diizin dan dimudahkan urusan.

Maka ia bukan suatu yang mustahil untuk mencapai cita-cita walau nampak berat diluar kemampuan zahir kita !!

Yakin kepada pertolongan ALLAH adalah suatu yang amat mendasari. Keyakinan yang tidak berbelah bagi. Juga dalam masa yang sama mesti difahami dan diyakini sebab berlakunya pertolongan ALLAH. Umpamanya dengan berbuat baik, khidmat kepada kedua ibu bapa, berinfaq dijalan ALLAH dan menghubungi silaturrahim serta ziarah menziarahi adalah antara faktor yang membuahkan pertolongan ALLAH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *