TINGGALKAN YANG TIDAK BERMANFAAT

Suatu keTEGASan dan keKUATan sebenar amat diperlukan. KeFAHAMan, mana yang bermanfaat diperkasakan dan diistiqamahkan pegangan dan gerak kerja diri peribadi.

الحمدلله…turun dari atas masjid. Petang ini tak hujan sini.

Dimasjid tidak sembang mesra dengan jamaah seperti dulu sebelum COVID-19. Sejak bernorma baru, “tutup muka” kita tidak langsung bersemuka. Terhijab terbatas menyebabkan gaya terbatas juga. Jaga kesihatan diutamakan. الحمدلله أ، ada juga caranya !! . Nikmat !!

Begitulah kesan ujian dan perubahan. Ramai kini sahabat, saudara mara yang “tutup rumah”. Tiada istilah tetamu sekarang. Rahmat yang dibawa tetamu jadi terbatas. Tiada !!

Sukanya jika ada orang yang kedekut tidak suka “mesra penerimaan” tetamu. Sukakan orang yang “tidak perlukan orang” kerana orang tidak berhubung dengannya. Tiada kerja melayan kerenah orang lain !. Tiada kerja !.

Terutama orang berjawatan dalam masyarakat. Duduk diam dirumah “untung”, tak bertambah kerja layan masyarakat dan boleh jimat kos bagi yang cermat !!

ATAS : Tambah unit insulin bila RBS tinggi 15.2.

Suka dan senang hati orang yang tidak suka berziarah kerumah orang walau rumah saudara mara. Sukanya orang yang “jijik” minum tea dari gelas rumah orang !!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *