KLUSTER JANNAH “ان شاءالله” ke JANNAH

الحمدلله…kita disini, diajar ILAHI العايم pandai menyebut الحمدلله. Sebutan الحمدلله memberi erti kita telah faham siapa diri kita ini. Kita faham dan juga berpuas hati dengan apa saja yang ada pada kita. Setiap apa pada diri kita adalah dari anugerah kurniaan  الله الرحمن الرحيم.  Bila dari الله maka tidak boleh dipertikaikan apa pun. Wajib kita syukuri, rela dan redha…”puas hati”. الحمدلله dulu, kini dan selamanya.

Kita faham, segala meterial, bahan kejadian kita berasal dari bumi yang kita pijak ini. Bahan ini diangkat dimuliakan kesyurga dan dibentuk rupa kejadian “kita manusia” di jannah. Ditiup roh ke “sarang roh” iaitu kita.

Kita adalah Adam. Adam itu ialah Nabi Adam AS. Adam AS adalah permulaan kejadian kita. Bila roh memasuki “sarang”, maka Adam AS .”dibersin”. Diucapi Adam AS dengan ucapan sempurna pada makna dan hakikat, iaitu ucapan الحمدلله.

Kejadianini berlaku di syurga. Kita didaftarkan mula hidup di jannah. Kini kita sedang berjalan untuk kembali ke jannah …. امين

…ان شاءالله.

Sampai masa kita akan kembali kenegeri asal kita. Disini kita tinggal dirumah bumi yang dibina sementara untuk kita dan juga yang kita bina sendiri “dengan izin ALLAH” . Keadaan rumah binaan kita disini bergantung kepada kemampuan kita. Jika kita berharta, pandai merancang cita rasa dan berwawasan yang baik maka kita mampu membina rumah yang baik dan selesa.  Dinegeri  sana,  sebuah negeri  indah cantik dan sempurna. Pembinaan rumah disana dan perhiasannya bergantung kepada dana yang disimpan kini. Siapa yang menghantar dana simpanan yang banyak dan baik maka baik dan cantik sempurnalah istana mereka nanti.

Sama2 kita usahakan. ان شاءالله

Gambar -1- atas.  Pagi ini FBS 3.4. Jam 7:16 pagi.

Gambar -2-  bawah. Malam tadi RBS 11.0. Jam 11:43 ( 22:43 ) malam sebelum tidur dan sebelum inject insulin.

Gambar – 3 & 4 – bawah. Kes kluster Kampung Tok Junuh, Mahligai, Bachok. Kampung Kolam bersebelahan kampung ini.

Gambar -5- bawah. RBS 5.1. Jam 10:00.

Pagi tadi  jam 7:16  pagi FBS 3.4. Bila 3.4 makan khurma sebiji dan air rebusan barley.

Jadi RBS 5.1 gambar bawah. Bererti, sebiji khurma naik naik gula 2. Kena hati2 juga dgn khurma !!

Gambar -6 & 7- bawah. RBS 10.9. Jam 1:22 (13:22) tghari.

Pagi tadi ; Nasi goreng secawan, oar 1 sercet, biskut cream creaker 2 keping, khurma 2 biji, air rebusan barley dan barley. Juga minum air susu kambing “Hi-Goat”. …..RBS : 10.9.

Gambar bawah – 8, 9, 10 – Pekerja sukarelawan mengecat pagar kubur Kampung Kolam. Terkenang, saya yang dilantik oleh orang ramai jadi Pengerusi Pembinaan Pagat Kubur pada tahun 2002 lalu. Dapat menyiapkan pagar kos bernilai RM 30 ribu hasil sumbangan orang ramai, masyarakat Kampung Kolam. Kerja membina pagar ketika mula balik dari belajar Mekah bersama Pemuda Masjid Perpaduan Ummah ( PADU ). Ada pahit manisnya.

 

Gambar -11- atas. RBS 8.2. Jam 3:18.

Gambar -12- atas. RBS 10.9. Jam 7:29 malam.

والله اعلم

Terima kasih kerana sudi melayari laman web ini.

جزاك الله خيرا كثيرا

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *