Hari WUQUF

ISNIN    –    9 ZULHIJJAH 1442 ………… ………………………………………………19 JULAI 2021………………….

Pergerakan dan perjalanan serta proses pertukaran karekter dan watak atau syakhsiah dan keperibadian insan sentiasa berlaku.

Proses yang disebutkan atau keadaan yang dimaksudkan, jika berskala besar ia melibatkan negeri, negara seterusnya seluruh dunia. Manusia yang mendiami dunia ini dimana saja

Tiga : Individu atau hamba2 ALLAH dan pemerintahan  atau kuasa adalah unsur  yang terlibat dengan pembinaan dan perjalanan ini. Yang jelas dan nyata secara hakiki ialah kekuasaan tertinggi sebagai RABB, Tuhan sekelian alam adalah kuasa yang menguasai, mengawal, menentu dan menetapkan perjalanan yang ghaib dan nyata.

Ketetapan hari Arafah adalah kuasa ALLAH SWT Yang MeRAHMATI telah menetapkan jadual perjalanan insan. Hari Arafah adalah hari yang mampu mencetuskan revolusi. Cetusan untuk evolusi adalah suatu perkara yang tentu. Namun bergantung dengan individu Muslim itu sendiri dan pemerintah dimana bumi yang diduduki individu Muslim tersebut.

Saya cuba memahami dan menghayati suasana ini.

Gambar ” 1″ bawah. Kampung Bukit Tanah  yang bersambung dan   dekat  dengan kampung saya Kampung Kolam  yang terletak pada jarak 2 – 3 kilo. Juga kelihatan Bukit Jawa dilihat  dari arah Kampung Kolam. Merentasi sawah padi Ladang Merdeka KADA.

Gambar “2” PKPD Bukit Tanah.

Gambar ” 3 ” bawah. FBS 4.2 sebelum sahur.

Gambar ”  4 ” bawah… RBS 6.9. Jam 12:10 tgh

Gambar ” 5  ” bawah. RBS 5.3. Jam 7:15 maghrib. Waktu hampir berbuka puasa.

Gambar ”  6 ” bawah. RBS 13.2. Jam 10 malam. Selepas 2 jam makan malam..berbuka puasa. Berbuka tadi makan laksam dan 3 hiris buah mangga dan air susu.

Gambar ” 7 ” bawah. RBS 13.2. Jam 10 malam.

Gambar ” 8 ” bawah. RBS 6.2. Jam 12 tgh malam. Bereti dengan bantuan insulin “gula” dinutreal, RBS 6.2. Jika tanpa insulin tentu tinggi lagi !

Gambar ” 9 ” bawah. Minum halba sebelum tidur. Ada kelebihan untuk tambah anti body …daya tshan tubuh. “ان شاءالله”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *