SEMAK status keselamatan cetus perKAUMan

١٢ رمضان ١٤٤١
12 Ramadhan 1441
SELASA
5 Mei 2020

******************************

Berbicaralah PAN, makhluk khadam istimewa barua kepada DAP bahawa, jika semak semula status taraf kewarganegaraan Malaysia akan mencetuskan api perkauman. Demikian kata Din PAN.

Bicara ini untuk menunjukkan PAN itu cermat, hati2 dan bimbang dengan kewujudan dan sensitifnya “isu dan kedudukan perkauman” di Malaysia.
Benarkah demikian ?

Status saya di FB hari ini, komen saya untuk menunjukkan sikap dan pendirian walau hanya seorang “like” tapi itulah pandangan saya yang sayangkan Malaysia ini.

 

“Perkauman” yang “dipanaskan” secara tak langsung itu kononnya untuk elakkan “api perkauman”, namun menguntungkan pihak “yang salah” khususnya PATI yang mengambil kesempatan disebalik “isu perkauman” yang ditakuti terjebsk itu.

Jangan terperangkap dan ikut rentak PAN. Dibelakang PAN ada DAP.

Adakah disebabkan untuk mengelak dari terpalit dengan isu perkauman maka kena biarkan PATI dan tidak laksanakan “semula kewarganegaraan “. ?.
Bererti jangan buat apa2, biarkan !?.
Tak payah selidiki siapa rakyat dan siapa bukan rakyat Malaysia !!.

Cerdiklah konon tapi itulah kebodohan. Kerana kaum lain yang berstatus PATI dinegara ini jadi makhluk berstatus istimewa, juga telah kebal dan terselindung kukuh disebalik “tidak disentuh” nya isu ini dan perkara yang berkaitan !.

Persoalannya, bila untung “orang luar” ( nama resmi,PATI ) bijak dan cerdik serta berpandangan jauhkah ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *