LANGKAH 1985

Tuah LANGKAH 1985. Meneruskan  langkah TUAH,  “PERJALANAN MENUJU RABBINA” dari Sekolah Menengah Agama ( Arab ) Darul Ulum Al-Muhammadiah, Kg Kolam.

Benar, dari kefahaman dan pengajaran kepada sabda RasuluLLAH SAW. Saya yakin dan melihat nyata, saya… kita … anda bergaul bersahabat dengan siapa ?.  Apa dan bagaimana latar belakang  sahabat kita ?. Ada sesuatu, pengaruh sahabat boleh mencipta dorongan untuk membuat keputusan samada yang buruk atau baik.

Hasil dari suasana yang mendorong saya berkhidmat di Sekolah Menengah Agama ( Arab ) Darul Ulum Al-Muhammadiah [ SMADUAM ] Kampung Kolam pada 1986, 1987 dan 1988, di Pondok Kolam atau Pondok Tuan Guru Tok Ayah Haji Awang Padang, muncul anugerah ILAHI, tuah saya ada di sini. Sehingga ke hari ini tuah di rasakan dan ada nikmat dan hikmahnya.

Setiap hari di SMADUAM, bersama insan mulia ; Ustaz Haji Hasbullah, Ustaz Ahmad Ishak, Ustaz Lah Keting, Ustaz Rodhi Jaafar, Ustaz Hasan Ibrahim, Ustaz Zamri Ghazali, Ustaz Munir Ghazali dan Ustaz Mi Beoh. Dalam masa yang sama bersama Tuan Guru Haji Awang Padang atau Tok Ayah Padang. Mereka semua ada pengaruhnya kepada diri saya.

Meninggalkan tanah air bersama sahabat ; Ustaz Harizu Abdul Rahman, Ustaz Azhar Abdul Rahman dan Ustaz Abduh Haji Daud menaiki pesawat Aeroflot ke Karachi untuk mencari secebis ilmu ALLAH SWT.

-( Gambar 1988 di usia 20 an ; bersama sahabat Al- Fadhil Ustaz Hasan Ibrahim sahabat seperjuangan di SMADUAM dan kanak2 perempuan, adik Nur Ibtisam )-

-( Almarhum Ustaz Abbas sedang berucap di majlis perpisahan )-

Kelihatan bersama sahabat yang berkhidmat ; mengajar di SMADUA MUHAMMADIAH Kg Kolam ; Al- Fadhil Cikgu Yusuf Jaafar dan Al-Fadhil Ustaz Hasan Ibrahim.

Ketiga sahabat ini banyak memberi kefahaman dan semangat kepada diri saya.

Saudara anda di jalan ALLAH.

Fikri Masjid Uthmani
Kampung Kolam, 16400 Melor, Kota Bharu, Kelantan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *