PERJALANAN MENUJU RABBINA

Assalamu’alaikum…….السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selamat sejahtera

Kepada saudara ku seaqidah dan setauhid.

~ 3 JAMAD-IL-AKHIR 1440 H –  JUMAAT – 8 MARCH 2019 M ~

الحمدلله …..” al-HamduliLLAH”, SYUKUR, sebagai PEMBUKA KATA, bersumber ilham dari wahyu ILAHI , “bacalah dengan nama Tuhan mu Yang Menciptakan”  dan “tunjukilah … tambahilah kami diatas jalan yang MUSTAQEEM ini”.

Wahyu adalah dasar kehidupan MUKMININ.  Justeru kita terima anugerah hayat ini atas nama pengabdian kepada NYA.

“Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang” meneruskan PERJALANAN MENUJU RABBINA.

Saya, saudara anda bernama FIKRI, bersyukur dan memberanikan diri menulis sedikit untuk diri dan generasi. Untuk saudara seaqidah setauhid terutama.

Dengan rasa kerdil bersama anda dalam suatu pengamatan dan penghayatan sekadar kemampuan yang ada dalam PERJALANAN MENUJU RABBINA ini.

Hari ini Jumaat al-Mubarak, menemui anda disini. Walaupun bertitik tolak dari keFAHAMan wahyu pertama itu, saya tidaklah layak untuk membicara berversi ilmiah.

Namun diatas keSEDARan dan keFAHAMan serta keYAKINan bahawa asas perhubungan utama antara al-KHALIQ dan makhluk serta sesama makhluk ialah pengAMALan dan pengOLAHan ilmu menunjukkan kita tidak boleh dipisahkan dengan ilmu.

Ayat wahyu pertama diturun kepada kita adalah CABARAN menghidupkan ilmu dalam diri  untuk menyuburkan kuatkan hubungan dengan RABBINA.

Kita, “insan”, kini menyambung dan meneruskan perjalanan yang bermula dengan suatu “kehendak NYA”.  Persekitaran kita adalah  sebahagian dari kita yang tidak boleh dipisahkan.

Sebuah pengakuan resmi kita,  “kami menyaksikan”, sebagai pengakuan setulus jujur dari “hamba” kepada RABBINA yang memulakan “bahasa” persoalan agung   “adakah AKU RABB kamu ? “.

ALLAH SWT dengan penuh seni berkeajaiban mencipta perjalanan kita  ini dengan suatu pertanyaan  resmi merahmati untuk mengasaskan hubungan “makhluq” insan dengan al-KHALIQ. Kita ditakhdirkan menyambutnya… الحمدلله

Bagi ALLAH, memaknai bahawa “hak milik mutlak ALLAH SWT apa saja yang di langit dan di bumi”.  Justeru kita sewajar sewajib tunduk, menyerah dan patuh.

DIA mencipta dengan tujuan untuk menguji, DIA mencipta DIA menguji, siapa antara kita insan yang bertauhid, beraqidah dan ‘amalannya sebagai pembuktian “penyaksian” yang bermaksud menerima  dengan pegangan dan mentauhidkan ALLAH SWT di alam semasa hidup atas bumi ini.

Penerimaan kepada penyaksian tayyibah bermaksud “Tiada ILAHi kecuali ALLAH SWT” adalah penerimaan tertinggi dan suci yang tiada makhluk lain yang seistimewa al-insan, kita…anda !.

Itu kehendak DIA, Yang Maha Suci, RABBINA.

Kita berhubung dan berta’ruf…berkhidmat dalam PERJALANAN MENUJU RABBINA.

Sebahagian dari pengamatan pada PERMULAAN KATA… الحمدلله

… bersambung “dengan izin NYA”

WalLAHu a’lam.

Terima kasih.

Sekian.

Dari ;
Saudara anda dijalan ALLAH

FIKRI @ FAKRI BIN AWANG
Masjid Uthmani, Kampung Kolam,
16400 Melor, Kota Bharu,
Kelantan.
Hp : 013-9976499

Juga boleh dihubungi dan rintis persahabatan di FB.

1990

2002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *