2 ULAS ? “tak payah”

Tanya !. Sedap ? Sedap sangat ke ? Durian. Dah sedap dan sedap sangat boleh makan ke ? Kata pakar kesihatan, “paling banyak 2 ulas saja”. “Saja”.

Saya teringat perbualan santai di suatu petang dalam bilik tamu VIP Jamaat-e- Islami, Mansoorah, Lahore ketika melayani almarhum Ustaz Fadhil Noor yang melawat Pakistan 1991.

-[ Saya dan sahabat, almarhum Ustaz Solehan Abdul Ghafar berbaju biru bersama almarhum Ustaz Fadhil ]-

Almarhum ketika itu sedang bersiap untuk injet insulin. Tahulah saya, almarhum ada penyakit dibetes. Insulin di bawa ke Pakistan, insulin itu ubat yang membantu kesihatan almarhum.

Lanjutan perbualan, sebut pasal durian. “Malaysia sekarang musim durian”, kata almarhum. Doktor kata boleh makan tapi seulas dua saja. “Lebih baik ana tak makan, dua ulas tak seronoklah”, sambil ketawa kecil.

Kini, giliran saya pula diuji ALLAH SWT. Saya, sejak tahun lalu tak rasa durian walau sesuku ulas. Saya tahu, sedapnya durian. Tapi saya memilih untuk mujahadah tak makan durian. Saya telah mengidap dibetes sejak 2002.

Tapi petang tadi, bila anak2 nak makan maka beli juga !. Durian dari Raub RM 15 sekilo, durian dari Gua Musang RM 10 sekilo. 2 biji menjumlahkan RM 50 tak berbaki. Suka anak2 ; Fathan, Solehah dan Mardhiyyah rasa kesedapan durian. Mujahidah dan Rabbani di asrama.


-[ isi durian Raub ; RM 15 sekilo dijual diPadang Kala, Melor ]-

“Al-HamduliLLAH”, DIA memberikan kekuatan kepada saya.

WalLLAHu a’lam

Dari, saudara anda dijalan ALLAH

Fikri Masjid Uthmani
Kampung Kolam, 16400 Melor, Kota Bharu, Kelantan DN.

Hp ; 013-99 764 99

-[ MASJID UTHMANI, amat memerlukan bantuan dana fi-sabiliLLAH untuk pembinaan fasa seterusnya]-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *