DARUL ULUM AL-MUHAMMADIAH Kolam

DARUL ULUM AL-MUHAMMADIAH atau nama penuhnya SEKOLAH MENENGAH AGAMA ( ARAB ) DARUL ULUM AL-MUHAMMADIAH KOLAM adalah sebuah sekolah yang asalnya adalah Sekolah Agama Rakyat.

.

Kini, sekolah ini menjadi salah sebuah sekolah agama di bawah HAK MILIK KERAJAAN NEGERI KELANTAN yang terletak di bawah pentadbiran YAYASAN ISLAM KELANTAN.

.

Latar belakang ; Sekolah ini terletak di Kampung Kolam Tembesu dalam Jajahan Pasir Puteh iaitu kampung bersebelahan ( bersempadan ) Kampung Kolam.

.

Pada masa itu, tahun 1960 an ia bukan  lagi bernama SMADUAM. Ia di kenali sebagai Sekolah Arab Kolam yang di asaskan oleh Haji Abdul Rahman Bin Mat Diah, mantan imam Masjid Ibrahimi, masjid besar bandar Pasir Puteh.

.

Sekitar tahun 1970 an sekolah ini di pindahkan ke kawasan Pondok Tuan Guru Haji Awang Padang.  Nama Tuan Guru yang sebenar ialah Haji Muhammad Bin Abdullah.

.

Sebelum di wujudkan aliran sekolah, Pondok Tuan Guru Haji Awang Padang ini ialah pusat pengajian agama beraliran pondok seumpama Pondok Telosan Pasir Tumbuh, Pondok Sungai Durian dan lain-lain.

.

Pada tahun 1970 an inilah “penjenamaan semula” sekolah ini dan dinaikkan tataf dari sebuah sekolah Sekolah Agama Rakyat ke sebuah sekolah yang di letakkan di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan.

.

Saya masih ingat,  pada sebelah pagi saya belajar di Sekolah Kebangsaan Kolam dan selepas solat zohor saya belajar di SMADUAM.  Pada 1971 SMADUAM di resmikan oleh Almarhum Tan Sri Asri Bin Muda [ masa itu Almarhum bergelar Datuk ] sebagai Menteri Besar Kelantan.

.

Ringkasnya, pada 1998, SMADUAM di pindahkan ke tanah lain sebagai tapak baru. Kebetulan, tanah tapak baru ini bersebelahan tanah milik ibu saya Almarhumah Hajjah Jah. Pada tahun 2000 tanah ini di tukar milik jadi HAK MILIK RESMI saya.

.

Memandangkan saya  ada hasrat untuk berkecimpung dalam bidang pendidikan keagamaan, sebelum saya membina madrasah tahfiz terlebih dahulu saya mengasaskan pembinaan MASJID UTHMANI pada 2007 kerana melihat pelajar SMADUAM tiada tempat khusus untuk solat berjamaah. Sepatut logiknya, pembinaan madrasah di dahulukan.

.

Al-HamduliLLAH, masjid telah siap dan diimarahkan oleh pelajar SMADUAM. Madrasah Tahfiz Quran Uthmani pun telah diasaskan.

.

Ini semua dengan izin ALLAH SWT. Semuga seterusnya PERJALANAN MENUJU RABBINA di bawah naungan ILAHI.

.

Sekian.

Saudara anda di jalan ALLAH ;

FIKRI                                       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *